-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Embossauskokeiluja velourilla

Tänään siivoillessani kämppääni löysin laatikonpohjalta täysin unohdetun valkoisen velour-kankaan. Sitä hypistellessäni kekkasin, että hei, tämän pintahan on samettimaista. Ja PIM! ei muuta kuin silitysrauta ja leimasimet esiin ja embossaamista kokeilemaan. Sametin embossausohjeessa kiellettiin ehdottomasti nylonin, polyesterin ja akryylikuitujen käyttö. No hupsista, eihän minulla ole harmaintakaan aavistusta mitä velourini sisältää. Äitini on ostanut kankaan varmaan jo ennen minun syntymääni, eikä siinä mitään koostumuslappuja ole koskaan ollutkaan.

Wikipedia sanoo velourista seuraavaa:
"Velour or velours is a plush, knitted fabric or textile. It is usually made from cotton but can also be made from synthetic materials such as polyester."
Eli puuvillaa ja polyesteriä siis, tai sitten jotakin muuta, ehkä. Velourini alkaa näyttää aika hyvältä ensimmäisen kerran kokeilumateriaalilta, sillä molemmat, sekä puuvilla että polyesteri, on listattu ohjeessa e-suositeltavien materiaalien listalle.
 "I say NOT cotton - not great results, but it might suit your project. I have read of good results with a cotton/acetate blend in one online forum, but have no personal experience."
No hupsista.. Halusin silti väen vängällä yrittää, joten sanoin huihai moisille ohjeistuksille ja laitoin silitysraudan töpselin seinään. Suihkin leimasimen päälle ihan reilusti kosteutta ja tasoitin vielä sormella sen tasaiseksi. Asettelin velourin palasen päälle sopivasti ja leimasimen kohdalle laitoin vielä puuvillaisen tilkun velourin suojaksi. Silitysrauta ensin kahdelle pisteelle ja 20-30s painamista leimasimen päällä. Lopputulos ei ollut järin kehuttava. Leimasimesta jäi vain vaivoin näkyvä kuvio kankaaseen. Toisaalta kangaskaan ei kärsinyt kovin suuria vahinkoja.

Seuraavaksi kovennettiin hiukan paukkuja. Silitysrauta kolmelle pisteelle, jätin puuvillaisen tilkun kokonaan pois ja painamista jälleen 20-30s. Tällä kertaa kuvioista tuli huomattavasti tarkempi, velourin nurja puoli sai kyllä vähän rusehtavaa sävyä itseensä, mutta oikealle puolelle ei tullut mitään vahinkoja kankaaseen. Kuitenkaan tässäkään tapauksessa kuvioista ei tullut erityisen pysyvä. Sekä alemmalla että korkeammalla lämpötilalla kuvio lähti pois, kun kangasta hiukan raaputteli sormenkynnellä. Joten näin ollen voinen todeta, että ainakaan tämä kyseinen velour ei sopinut embossaukseen. Tämän pienen kokeellisen tutkimuksen yleistettävyys muihin velour-kankaisiin on kuitenkin melkolailla heikkoa, sillä en siis tiedä koekankaan laadullista koostumusta. Tämä työtapa siis vaatii lisää käytännön tutkimusta ja saatte olla varmoja, että niitä tutkimustuloksia tulen tännekin julistamaan vielä monta kertaa!

(kiroan taas rikkinäistä kameraani, näistä tutkimuksista olisin nimittäin halunnut saada todistusaineistoa!)

Itse asiassa taidankin julistaa samantien uuden tutkimuksen alkaneeksi. Tein nimittäin arkistoistani toisenkin löydön. Tällä kertaa se on ihan oikeaa samettia nauhan muodossa!

EDIT: Ja arvatkaas mitä? Oikealla samettinauhalla lopputulos on täydellinen! Eikä kuvio lähde edes raaputtelemalla pois.

Ja tosiaan, missään kokeilussa ei leimasimille tapahtunut mitään vahinkoa. Ne olivat kyllä selkeästi lämpimiä, mutta mitään sulamista tms. ei ollut tapahtunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti