-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Kellohameen ohje

Postailempa ajankulukseni vanhoja juttuja, kun ei ole mitään uutta juteltavaa ja esiteltävää.

Tein siis viime kesänä poikaystäväni äidin 50-vuotisjuhliin, joissa oli teemana 50-luku, niskalenkkimekon, jossa oli 3/4 kellohelma. Eli helma ei siis ole aivan täysin pyöreä, enemmänkin kartio. Kankaana käytin puna-valkoista Eurokankaan pallotrikoota.



Mekkoa tehdessäni en ainakaan itse löytänyt mitään järkevää ja helposti sovellettavissa olevaa ohjetta kellottavan hameen tekoon, joten jouduin itse laskemaan ja suunnittelemaan hameen alusta loppuun. Jotta joku muu välttyisi tältä samalta operaatiolta, ajattelin jakaa omat muistiinpanoni teidän kanssanne. Koska mekon teosta on jo niin kauan, en ihan täysin muista kaikkia sen suunnittelu- ja tekovaiheita, mutta yritän parhaani mukaan selostaa asiaa muistiinpanojeni pohjalta.

Seuraavat ohjeet ovat hyvinkin matemaattisia, joten jos kammoat laskutoimituksia ja kaavoja, niin suosittelen jotakin muuta tapaa tehdä kellohame. Seuraava osio sisältää siis ohjeen ainoastaan hameosan tekoon. Yläosaan sovelsin vapaasti erilaisista Moda-lehdistä löytämiäni mekkojen kaavoja, enkä tässä ohjeessa käsittele lainkaan sen tekoa.

Tämä ohje soveltuu sellaisen kellohameen tekoon, joka tehdään palasissa. Tietyissä määrin siitä voi saada mallia myös yhdessä (tai kahdessa) osassa leikattaviin kellohameisiin. Ohje on siis tehty 3/4
kellohameelle, mutta se soveltuu myös 1/4, 2/4 ja täyskelloille (4/4).

Joten, pidemmittä puheitta varsinaiseen ohjeeseen:

Ensimmäiseksi täytyy tietää, kuinka pitkän hameen helman halutaan olevan. Itse käytin mekossani mittaa 55cm + 10cm saumanvara = 65cm.

Mittaa seuraavaksi vyötärön/lantion ympärys siltä kohdalta, josta haluat mekon kellohelman alkavan. Koska tein kolmessa osassa tehtävän 3/4 kellon, niin jaoin tämän jälkeen vyötärön ympärykseni 3:lla. Jos teet kahdessa osassa tehtävän 2/4 (eli 1/2..) kellon, jaa vyötärön ympärys 2:lla, jos taas neljässä osassa tehtävän täyskellon eli 4/4 kellon, jaa ympärys 4:llä. Tällä tavalla saat tietää yhteen palaseen leikattavan vyötärön pituuden. Käytin omana vyötärön ympäryksenäni mittaa 80cm, joten kun jaoin sen 3:lla, sain tulokseksi yhteen palaseen tulevan vyötärön mitaksi 27cm. Kun lisäsin vielä 5cm saumanvaran, sain lopulliseksi mitaksi 32cm. Yksi palanen näyttää siis suunnilleen tältä:



Seuraavaksi täytyy laskea vyötärön säde, kuvassa oleva r, jotta vyötäröaukko osataan leikata kankaaseen oikeaan kohtaan. Täysympyrän kehän pituus lasketaan kaavalla 2¤r (tässä tapauksessa ¤ siis esittää PIIN merkkiä, blogger ei näköjään tue sitä merkkiä lainkaan?). Kun laitetaan kaksi kuvan mukaista palaa yhteen, saadaan puoliympyrä. Puoliympyrän kehän pituus taas saadaan, kun täysympyrän kehän pituuden kaava jaetaan kahdella, eli 2¤r/2 = ¤r. Puoliympyrän sisäkehän pituus, eli siis puolikkaan vartalon ympärys, on 2 x 32cm = 64cm.
Eli ¤r = 64cm. Tästä yhtälöstä täytyy siis ratkaista r, ympyrän säde.

¤ = 3,141593...
r = ympyrän säde

r = 64cm/¤
r = 20,38cm

Joten vyötärön säde on siis 20cm. Summataan yhteen vyötärön säde ja helman pituus, 20cm + 65cm = 85cm. Yhden hameen osan voi siis asettaa 85cm x 85cm neliön sisään. Koska hameen osia tarvitaan kolme, tarvitaan kangasta vähintään 255cm (3 x 85cm = 255cm). Palasten asettelussa täytyy tietenkin ottaa huomioon kankaan langansuunta, joten aivan kuvan mukaisella tavalla palasia ei voi kankaalta leikkoa.

Piirrä seuraavaksi kaavapaperille 85cm x 85cm neliö. Mittaa yli 85cm mittainen langanpätkä, sido sen toiseen päähän kynä niin, että kynä on n. 85cm päässä langan toisesta päästä. Kiinnitä kynätön pää jollakin kaavapaperille (tai pyydä jotakuta muuta pitelemään sitä paikoillaan) ja käytä lanka-kynä-viritelmää ikään kuin harppina ja piirrä neliön sisälle kuvan mukaisella tavalla kaavapaperille 1/4 ympyrä, jonka säde on 85 cm. Seuraavaksi mittaa yli 20cm langanpätkä (tai käytä oikeaa harppia mikäli se on tarpeeksi iso) ja piirrä kaavapaperille kuvan mukaisella tavalla sisäkehä, eli vyötärön ympärys.

3/4 kellohameen kaava on nyt valmis ja leikkaa seuraavaksi kolme kaavan mukaista palasta. Mikäli haluat 2/4 kellon tai täyskellon (4/4), muista muuttaa vyötärönympärys sitä vastaavaksi. Eli 2/4 kellossa jaa vyötärön ympäryksesi kahdella ja leikkaa kaksi kaavan mukaista palasta. Täyskellossa jaa vyötärönympärys neljällä ja leikkaa neljä kaavan mukaista palasta.

Toivottavasti tästä ohjeesta on apua jollekin. Otan mielelläni kommentteja ja palautetta vastaan tästä ohjeesta, etenkin jos siinä on jotakin epäselvyyksiä tai ihan selkeitä virheitä.

15 kommenttia:

  1. Ihana mekko!
    Mulla on muuten varmaan samaa kangasta. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Johanna, kiva kuulla, että ohjeista saa jotain selkoa :)

    VastaaPoista
  3. Tosi hyvä! Selkeet ohjeet ja sillee :D

    VastaaPoista
  4. Kiitos paljon ohjeesta! Itselläni on nyt kellohame työn alla, enkä ole oikein löytänyt mistään ohjeita! Tämä ohje on kuitenkin todella hyvä, ja varmasti toimii tämmöisen huonon ohjeen lukijankin käytössä! =)

    VastaaPoista
  5. Siis helpommin kellohameen kaavan saa kaavalla

    vyötärön ympärys jaettuna 2 x pii (=6,28) eli vaikkapa 82:6,28=r
    leikataan kaksinkertaisesta kankaasta täysikellona jota voi muokata.

    T:matemaattinen fiftari

    VastaaPoista
  6. Moikka!
    Aivan täydellinen mekko :)
    Haluaisin kysyä sinulta, että voiko sinulla teettää samanlaisen mekon? Maksua vastaan tietenkin?
    Olisi nimittäin tarvetta juuri tuollaiselle mekolle. Olen selannut internetin läpikotoisin, eikä vastaavaa löytynyt.
    Ystävällisin terveisin Minna

    VastaaPoista
  7. Hei Minna ja kiitos kommentistasi :)
    Mielelläni ompelisin sinulle vastaavanlaisen mekon, mutta valitettavasti ompelukoneeni on tällä hetkellä rikki, eikä sillä ompelusta tule oikein mitään. Kuinka akuutti tarve sinulla olisi tuollaiselle mekolle? Olen suunnitellut uuden ompelukoneen hankintaa, mutta siihen voi mennä vielä jonkin aikaa..

    VastaaPoista
  8. Fiftari, kiitos vinkistä :) Täytynee varmaan tuotakin laskukaavaa kokeilla kun joskus uuden kellohamosen teen.

    Kuitenkin tässä omassa ohjeessani oli pointtina se, että aina kankaat eivät ole tarpeeksi leveitä tai kangasta ei jostain muusta syystä ole tarpeeksi, että siitä saisi aivan suoraan leikattua kellon. Helpointahan toki olisi leikata suoraan kelloksi (kuten sinun vinkissäsi), mutta koska se ei tämän tekemäni hameen kohdalla ollut mahdollista, jouduin tyytymään tähän käyttämääni konstiin.

    VastaaPoista
  9. Suurkiitos hameen ohjeesta!! Tällainen tuli tällä ohjeella tehdystä mekosta puolitoistavuotiaalle siskontytölleni: http://pieniihana.blogspot.com/2011/11/viivin-kellomekko.html ;)

    VastaaPoista
  10. Mahtava ohje! Itseasiassa yritin englanniksi ensin etsiä ohjetta mutta suomeksihan löytyi paljon paremmat ohjeet ;) Kiitos suuresti!

    VastaaPoista
  11. Hyvä ohje!

    Itse teen kellohameen niin että taitan kankaan nelinkerroin ja piirrän ja leikkaan siitä kuvaamasi palasen. Koko hame tulee näin yhdellä leikkaamalla, yhdestä palasta. Ei saumoja.

    VastaaPoista
  12. tosi selkeä ohje. Tein 3/4-osa kellohameen.

    VastaaPoista
  13. Hei anteeksi olisi itse tekemässä tälläistä mutta kun itse olen vasta 12 :D mutta mitä se pii meinaa :D en itse ymmärrä sitä ihan täysin.

    VastaaPoista
  14. Hei anteeksi olisi itse tekemässä tälläistä mutta kun itse olen vasta 12 :D mutta mitä se pii meinaa :D en itse ymmärrä sitä ihan täysin.

    VastaaPoista